Saturday, 26 March 2016

Thantophobia

Assalammualaikum and hai y’alls!



Taktau kenapa, tapi hari ni aku rasa cuaca tak panas sangat like the past few days. Alhamdulillah. Harap-harap la musim el-nino nih cepat-cepat habis. Amiinn.

So gaiss, today I wanna talk about thantophobia.

Eh jap jap. Apa maksud thantophobia nih?

Thantophobia is the fear of losing someone you love.

Literally takde sorang pun kat atas muka bumi nih yang suka girang gembira bila kehilangan someone yang dia sayang. Tell me, ada tak orang terkinja-kinja happy bila orang yang dia sayang dah takde?

Ada. Orang khayal. HA HA.

Even kekadang bila kita dapat tau yang musuh kita meninggal pun, mesti hati kita akan terdetik even siiikit rasa kesal.

Bila someone dah pergi untuk selamanya dari hidup kita, that’s okay sebab at least kita tau that actually dia pergi bukan sebab dia dah tak sayang kat kita, tapi sebab masa yang dia ada dah habis. Masa yang Allah dah bagi pinjam kat kita to be together with her/him dah habis.

People come and go gaiss. Just be glad because your path crossed with them even for a while. At least kita dah ada beberapa keping kenangan dengan dia.

Aku tak nafikan bila someone we loved the most dah meninggal, perasaan sedih tuh tinggi melangit. Yelah, dia dah takde.. macam mana nak jumpa lagi? Bila kita rindu dia pun, bukan boleh nak jumpa then peluk-peluk ketuk-ketuk kepala dia sambil cakap ‘aku rindu kau la bongok kau pergi mana?’ lagi kan? Mustahil boleh jumpa lagi sebab dia memang dah gone for good. Tak mungkin datang balik kat kita. Meraung la macam mana pun. Yang pergi tetap pergi.

Losing someone is very painful. But losing a bond with someone that you were close with is painful tho.

Bila kita losing a bond with someone yang kita rapat, itu pun boleh buat kita rasa sakit sangat-sangat.

Sebab apa?

Korang tau sebabnya. Semua orang tau.

Kita nampak dia masih hidup, masih berlegar-legar, jalan-jalan kat depan mata kita tapi kita tak boleh buat apape. Dah tak boleh nak tegur-tegur mesra macam dulu sebab kita dah lose a bond dengan dia. A bond that used to be so strong.

Nak jaga hubungan yang baik tuh siryesly not that easy beb. Kadang-kadang tanpa sebab and alasan konkrit pun, a strong bond boleh putus macam tuh je. So be careful la with whatever you gais nak buat.

Whatever it is, be grateful la dengan apa yang kita ada sekarang. Sebab peoples yang kita ada sekarang tak selamanya boleh stay dengan kita. Sementara masih ada masa nih, appreciate la diorang keyh ;)

So till here earthlings. Bye-bye! ^^

Thursday, 24 March 2016

Get To Know Me



Assalammualaikum and hai hai gais!





A few days ago I was tagged by igs for the ‘get to know me’ post. After beberapa hari aku bertangguh-tangguh, harinih aku nak lunaskan tag tuh yeayy hahaha. So let’s begin gais !

1. Name
- Just Azey for short.

2. Age
- Unofficially 19. (OMG I can’t believe this rasa tua gilaa!)

3. Bestfriend/s
- So many of them that I choose not to mention. They know who they are :* But there’s certain of them yang aku tak sure if they thought me as their bestfriend or not, but nevermind la heee.

4. Relationship Status
- Crush-ing. Wait, is that consider as a relay? HAHAHA

5. Piercing You Have
- I only have 2 set of piercing yang aku tak suka nak pakai, itu pun mak aku paksa beli. FYI aku tak suka barang kemas. Siryesly tak suka. (gelang yang rock-rock punya style aku suka la)

6. Piercing You Want
- I don’t have desire for any piercing, yet.

7. Tattoos You Have
- In Islam, tattoos is forbidden. And I am Muslim ;D

8. Tattoos You Want
- The 1D's tattoo (3 arrows) and infinity symbol.

9. Favourite Blog
- I have many fav blogs gais. Check dekat sidebar, aku dah letak fav bloglist kat situ :)

10. The Meaning Behind My URL
- Ekceli ‘cyclazey’ stand for one of the nama bunga yang aku suka,- cyclamen, and my name,- Azey. So its Cyclazey. Cyclamen is the symbol of pengunduran diri, pemalu and selamat tinggal. Banyak lagi bunga aku suka but I'm not sure why did I choose cyclamen. Tapi seingat aku la kan, aku tukar url untuk blog nih masa aku tengah berkabung sebab crush aku suka kawan rapat aku. Sedih kan? But chill gais sbb skang aku tak berkabung dah keyhhh I dah lama move on yeehaa!

11. Favourite Band At The Moment
- 1D, 5SOS, The Vamps, Avenged Sevenfold, Secondhand Serenade, Westlife,Coldplay, We The Kings, B2st, B1A4, Exo. Ada lagi tapi aku tak ingat but mostly old-skool band la. Why didn't you ask about my fav solo singer ? I have a lot sobsob.

12. Favourite Movie
- Harry Potter series, Twillight series, Divergent-Insurgent-Allegiant, Hunger Game series, Love Rosie, Sherlock Holmes series, Narnia series, If I Stay, TFIOS, The Maze Runner 1&2, Dead pool, Our Times, Diary Ng Panget, Bride To Rent, Make Me Shudder series, Ghost Ship, science fiction movies, movie yang ada magic-magic, a few of wayang hindustan tapi taktau tajuk and banyak lagi tapi takyah la taip eh kehkehkeh.

13. A Fact About My Personality.
- A careless wallflower.

14. What I Hate About Myself
- My temper masya Allah. Pelupa. Sangat-sangat pelupa. Benda dekat tangan pun boleh lupa hahaha. Also the lack of confidence, really killing me tho.

15. What I Love About Myself
- My height HAHAHAHAHA *jangan kecam saya*

16. What I Want To Be When I’m Older
- Chillin’ with my family and friends sambil cakap pasal zaman dulu-duluuu. Cewahhhh hahahaha.

17. Idea Of The Perfect Date
- I don’t have any idea for this. Eating pizza and cheesy fries while watching movies together perhaps? lol I tak sweet keyh hahaha.

18. Thing/s I Hate Most
- Semuaaaaaa keturunan lipas (ini paling benci), kumbang and ulat bulu. And that stupid and ugly and yuckssss small holes, line internet slow, youtube video yang buffering, bila download movie dah 99% then tetiba operation failed la apalah, orang potong barisan, dll.

19. Weakness
- Lack of confidence, sensitive, often over-thinking ‘bout small matters, and care way too much. Sometimes I’m being heartless but it only hurt the people I love.

20. Phobia
- Trypophobia : fear of that damn ugly small holes yuckssssss !

21. What I Hate Most About School
- Bangun awal jam 4 subuh, the super strict rules, dewan makan, air kolah yang sejuk namateyy.

22. Things I Find Attractive In Guys
-  I love smart and intelligence guy. And ofc a guy yang lagak macam bad boy tapi dia layan mak dia macam permaisuri.

23. Biggest Turn On
- Smart, intelligence and nice-bad-boy.

24. Biggest Turn Off
- Lelaki yang kuanghaja dengan perempuan, especially dengan mak dia. Rasa macam nak lempang je. I’m okay dealing with smoking guy, sebab maybe one day he can stop smoking. Tapi jangan la nak hembus asap tuh kat muka orang. Nak makan pelempang ke?

25. A Random Fact I Know
- Elephants are the only mammals that can't jump.

26. A Quote I Love My Life On
- ‘Literally after every pain, there’s a relief.’

27. Something I Need To Get Off My Chest
- I hate this fear of going back to hostel. I wanna stay home and never worried about what I’m going to eat for midnight supper lols.

28. A Description About The Person I Hate And Why I Hate Them
- Backstabber and ignorant people. They know nothing but still nak cakap besar and judge people sukahati. Tidak ketinggalan juga si talam-dua-muka. Ughhhh I hate these kind of asshole.

29. The Last Time I Cried And Why
- Last night when I read about the ‘kasih sayang abah untuk puteri abah’ (tak ingat sangat tajuk dia) story and I cried real hard.

30. Looks Or Personality- Why?
- Ofc personality. A person with a good-looking face is fine. But if they have a very bad personality, better gi mampos. Tak semua orang yg muka lawa perangai pun lawa. Kadang ada orang muka dia macam muka pecah rumah tapi perangai ya Allah very nice and kind and berhati perut. I’m not defending any side. This is just my personal opinion.

Maka dgn ini tamat la suda sesi Get To Know Me hehehe. Best tau dapat jawab soalan-soalan camni hahaha. Thanks igs sebab tag kitewww. Lain kali tag lagi k ;)

Till here I guess. Bye fellas ! ^^ 

Wednesday, 9 March 2016

Random Post #1



Salam alaykh and hai gais!




Hah tadi sempat tak tengok gerhana matahari tuh? Aku tengok kejap je pastuh aku masuk dalam rumah balik. Btw tadi masa gerhana tuh redup je kan cuaca, best sangat. Sampai aku rasa macam nak sambung tido je weh. Tapi mak tak bagi sebab dia kata better buat benda yang berfaedah,- solat sunat gerhana ke, pergi buatkan dia sarapan ke hah benda macam tuh la. So aku tak jadi la tido hehee.

So harinih aku takde apa nak buat sangat and cuti sem aku ada lagi berbaki sebulan kalau tak silap. Tak kira sangat cuti nih sebab kekadang kalau kita kira sangat kan, kang rasa macam kejap je cuti tuh. So, tak nak ah kira-kira hari, takut la huhuhu.

Jadinya harinih aku habiskan masa depan laptop tengok running man yang aku download semalam guna internet burung hantu celcom tuh. Best jugak ada internet burung hantu nih semua boleh download. Hohoho.

Ekceli aku nih digi user gais, tapi aku nak pakai internet burung hantu tuh, so aku beli la satu sim celcom. Bila aku rasa nak guna download berlambak benda, aku topup la celcom tuh. Then bila aku tak nak guna, tak la aku topup. Digi je yang wajib aku topup. Tapi skang nih aku tak topup digi sebab malas la nak topup bukan ada nak guna apa pun hehee.

Apa lagi eh aku nak cakap. Aku saje je buat entry nih sebab tak nak blog nih bersarang and berhabuk lagi hahahaha. Takde idea pun nak taip apa so aku taip je apa yang terlintas dalam kepala hotak aku skang nih.

Takde apa dah kot nak taip. Till here je la keyh. Bye. Enjoy your day gais ! ^^