Thantophobia

by - 1:50 am

Assalammualaikum and hai y’alls!



Taktau kenapa, tapi hari ni aku rasa cuaca tak panas sangat like the past few days. Alhamdulillah. Harap-harap la musim el-nino nih cepat-cepat habis. Amiinn.

So gaiss, today I wanna talk about thantophobia.

Eh jap jap. Apa maksud thantophobia nih?

Thantophobia is the fear of losing someone you love.

Literally takde sorang pun kat atas muka bumi nih yang suka girang gembira bila kehilangan someone yang dia sayang. Tell me, ada tak orang terkinja-kinja happy bila orang yang dia sayang dah takde?

Ada. Orang khayal. HA HA.

Even kekadang bila kita dapat tau yang musuh kita meninggal pun, mesti hati kita akan terdetik even siiikit rasa kesal.

Bila someone dah pergi untuk selamanya dari hidup kita, that’s okay sebab at least kita tau that actually dia pergi bukan sebab dia dah tak sayang kat kita, tapi sebab masa yang dia ada dah habis. Masa yang Allah dah bagi pinjam kat kita to be together with her/him dah habis.

People come and go gaiss. Just be glad because your path crossed with them even for a while. At least kita dah ada beberapa keping kenangan dengan dia.

Aku tak nafikan bila someone we loved the most dah meninggal, perasaan sedih tuh tinggi melangit. Yelah, dia dah takde.. macam mana nak jumpa lagi? Bila kita rindu dia pun, bukan boleh nak jumpa then peluk-peluk ketuk-ketuk kepala dia sambil cakap ‘aku rindu kau la bongok kau pergi mana?’ lagi kan? Mustahil boleh jumpa lagi sebab dia memang dah gone for good. Tak mungkin datang balik kat kita. Meraung la macam mana pun. Yang pergi tetap pergi.

Losing someone is very painful. But losing a bond with someone that you were close with is painful tho.

Bila kita losing a bond with someone yang kita rapat, itu pun boleh buat kita rasa sakit sangat-sangat.

Sebab apa?

Korang tau sebabnya. Semua orang tau.

Kita nampak dia masih hidup, masih berlegar-legar, jalan-jalan kat depan mata kita tapi kita tak boleh buat apape. Dah tak boleh nak tegur-tegur mesra macam dulu sebab kita dah lose a bond dengan dia. A bond that used to be so strong.

Nak jaga hubungan yang baik tuh siryesly not that easy beb. Kadang-kadang tanpa sebab and alasan konkrit pun, a strong bond boleh putus macam tuh je. So be careful la with whatever you gais nak buat.

Whatever it is, be grateful la dengan apa yang kita ada sekarang. Sebab peoples yang kita ada sekarang tak selamanya boleh stay dengan kita. Sementara masih ada masa nih, appreciate la diorang keyh ;)

So till here earthlings. Bye-bye! ^^

You May Also Like

19 Nerds

  1. betul, bila kita sayang seseorang mesti kita takut kehilangan dia.
    thantophobia !

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat sangat sangat takut. hehee ;)

      Delete
  2. at the end,who want to stay,,will stay,,:)

    ReplyDelete
  3. bila kita sayang seseorang sepenuh hati, mesti akan rasa takut kehilangannya. huhu. Mari bersama habiskan masa sentiasa dengan orang tersayang :)

    Salam perkenalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tuh hehee ^^ that's why kita kena appreciate stiap saat yg kita ada 😁💕

      Btw salam perkenalan jugak 🎈

      Delete
  4. "A bond that used to be so strong"

    speechless. haha sobs >.<

    ReplyDelete
  5. good writing and its true... (^_^)
    Semoga kita lebih appreciate orang sekeliling kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahh , moga-moga . Insya Allah 😉💕

      Delete
  6. Hi, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@my.zalora.com I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)

    ReplyDelete
  7. baru tahu ttg term ni- thantophobia.

    I takut sangat if i lost my parent. mereka segalanya bagi i

    ReplyDelete
  8. Yes. Me too. Tak pernah trbayang pun drg akan pergi suatu hati nnt ��

    ReplyDelete
  9. Thantophobia - 1st time dgr term nie.

    rasanya semua org ada penyakit ni, sedangkan barang pun kita takut hilang inikan pula someone yg rapat dan paling kita syg.

    nice job, and i still remember my parent says, kita takkan rasa kehilangan sehingga kita benar-benar kehilangannya. - sobsob :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah btul tuh. Bila kita dah lose someone baru kita nak cari2 org tuh 😢😢

      Delete

Thanks for reading. Do leave a comment 💕