Saturday, 5 March 2016

Si Parasit


Assalammualaikum and hai uolls!



So tonight aku nak citer sikit pasal isu ‘parasit’ nih. Nak join tak? Hah kalau nak teruskan bacaan anda, kalau tak nak, takpe la, lain kali kita bincang isu yang awak nak ye hahahahaha :D

Okey kalau nak ikut betul la kan, istilah parasit nih adalah istilah yang kita guna untuk define makhluk hidup,- yang hidupnya bergantung and depending to another makhluk hidup.

Parasit nih ekceli semacam makhluk yang hidup dengan menempel kat makhluk lain, at the same time dia sedut nutrisi dari makhluk lain (yang dia tempel tuh) supaya dia boleh keep survive.

The parasite thingy nih for example bunga Raflessia Arnoldii, kutu rambut and so on la. Banyak lagi sebenarnya contoh parasit nih tapi uolls google sendiri la k hehee.

But as we know, zaman sekarang nih manusia pun dah boleh pakai gelaran parasit, betul tak?

Contoh?

Orang yang suka tumpang nama kat dalam esaimen yang sepatutnya kena buat sama-sama dalam group, orang yang suka ambil kesempatan keatas kebaikan orang lain, si pemalas yang suka tumpang sekaki kat ‘periuk nasi’ orang lain, orang yang begitu orang yang begini, yang macam-macam lagi lah.

Hah, tuh parasit la namanya tuh woi.

Zaman sekarang nih parasit dah berleluasa dan semakin membiak dan semakin ramai manusia yang aktif mem-parasit-kan diri tau. So korang hati-hati la ye. Aku pun tak tau la ada ke tidak ubat untuk manusia yang nak bertukar jadi parasit nih. Kalau ubat kutu aku tau la kahkahkah.

Most of all, apa yang paling penting, jaga diri kita sendiri k, jangan kita pulak yang jadi parasit nanti, hahahaha! Insya Allah, semoga Allah jaga kita semua k :)

Ok la gais tuh je nak taip kali nih hehee. Jangan ada yang marah ye, saya share-share apa yang terlintas kat kepala hotak saya je, jangan marah. Peace yaw!

Till here k. Goodnight earthlings! ^^

6 comments:

  1. Ada..ubat dia.. cepuk je dahi seketul. Baru ada akal.. huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha ! lah tuh ke ubat dia ? tak terfikir pulak saya hahahaha.

      Btw thanks for the answer ;D

      Delete
  2. lawak pun ada entry ni xD parasit mmng banyak sekarang ni, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha lawak ke :P ? Tapi mmg parasit nih dah makin berleluasa kan heheee . Takpe as long as bukan kita yg jd parasit nih , insya Allah ^^

      Delete
  3. oh, sy x suka parasit ni, menyemak je keje..

    ReplyDelete

Thanks for reading. Do leave a comment 💕