Prinsip Forgive And Forget

by - 7:39 pm


Assalammualaikum and hai gais.



Pernah tak korang rasa susah sangat nak maafkan and lupakan kesalahan yang orang pernah buat kat korang?.

No ? Just me ? Okay.

Maybe tak semua kot yang pernah rasa susah nak maafkan kesalahan orang lain. Maybe bagi korang, prinsip forgive and forget tuh benda yang senang macam kupas kulit kacang je.

Bagi aku, its not that simple. Seriously not that simple guys.

Senang cakap macam nih la.

Aku okay je kalau nak maafkan orang yang pernah buat silap kat aku, sebab aku harapkan benda yang sama-, nak orang lain pun maafkan aku jugak. Well guys, people make mistakes right? So bagi aku forgiving is easy actually :)

But not forgetting.


Kadang-kadang, bila kita buat silap dekat orang lain, bila kita mintak maaf memang certain orang akan dengan mudahnya maafkan kesilapan kita tuh. But trust me, the scars that we have made kat hati dia takkan hilang macam tuh je beb. Takkan hilang macam tuh je.

Even the time cannot heal the scars, because the time can only heal the wounds, and still leaving a scars eventually.

Dah tuh macam mana nak sembuhkan parut dia tuh?

The scars will remain forever. F-O-R-E-V-E-R.

Gais, kita dah sakitkan hati orang, dah lukakan and dah tinggalkan parut kat hati dia. Yes, bila kita mintak maaf maybe automatically kita dah ubat luka dia, somehow not the scars.

Pasal tuh la bila kita nak buat something, please, fikir apa akibat dia nanti. Think twice, or more.

Aku mengaku nak jaga hati orang bukan senang. Nak jaga hati sendiri lagilah tak senang. Tapi at least kita kena try untuk tak sakitkan hati orang sekaligus hati kita sendiri. Aku takde tips macam mana nak jaga hati kedua-dua belah pihak, tapi takpe nanti kita cari la cara dia k hahahaha.

Apa nih apa nih apa nih weh ?

Takde apa la saje je nak buat entry camnih. Tiba-tiba rasa nak buat hahahaha.
So that’s all for now gais. Seeya ! ^^

You May Also Like

8 Nerds

  1. Maafkan mudah kerana sekadah dimulut..melupakan sukar kerana parutnya dihati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sis , setuju sgt . kekadang cakap dimulut senang , dihati sape yg tau kan .

      Hehee :)

      Delete
  2. I can feel u...kadang-kadang memang dah maafkan tapi susah nak lupa. Tapi fikir juga sampai bila nak macam tu. Kadang perlu juga lupakan sebab makin disimpan, makin sakit pula..eh terlebih pula komen..hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehee betul jugak tuh . Kadang makin disimpan kita pulak yg makin sakit kan ?

      Insya Allah slow-slow la try untuk lupakan benda yg sedih-sedih nih uhuks.

      Hee tak terlebih pun , ok je hahaha ^^

      Delete
  3. Betul, nak maafkan orang yang dah buat salah kat kita tu senang je ! Tapi, nak melupakan tu macam susah sikit. Hehehe. Boleh nak lupakan, tapi memang makan masa jugak lah. Mau bertahun-tahun. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn ? Mmg most people senang nak maafkan , nak lupakan tuh yg payah sikit nak buat hehee ;D

      Delete
  4. I am just like you! I can forgive but o forget is another matter

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh kita geng la nih hehee . Yes forgiving is easy but not forgetting right ? Common la tuh uhuks ;')

      Delete

Thanks for reading. Do leave a comment 💕