I M P I A N // D R E A M S//

by - 1:12 am

 
  Assalammualaikum guys.


So earthlings, like usual I can't sleep. Then tarik laptop and jari start menggatal nak menaip.




I know semua orang ada plan, impian, cita-cita uolls masing-masing kan ? Well guys, aku pun ada. Manusia kot, mustahillah ada yang tak pernah make a plan. Even kalau kau nak ke tandas pun mesti kau secara tak sengaja plan dulu nak ke tandas kan ? Tak payah nak kelentong tak pernah buat hahaha. 


Somehow not all the plan will turn out well. 

Macam aku.
Masa kecik-kecik dulu cita-cita aku nak jadi arkitek. Turn out I was really bad in mathematics and anggap that subject as a disaster to me. Tapi alhamdulillah I managed to get a good result for my maths, biarpun dulu dalam kelas selalu cikgu maths jerit nama penuh aku dari depan kelas sebab aku dah letak kepala atas meja, nasib je tak berliur kahkahkah. Nama full beb, NAMA FULL. Mak aku kata kalau orang jerit nama penuh kita means dia dah bengang gila lah tuh. Betul ke ? Hahahaha



Lepas aku sedar diri yang maths aku teruk gila, aku tukar cita-cita nak jadi, hmm, tak kiralah pegawai ke officer ke whateverlah yang penting dibawah Jabatan PERHILITAN. Tapi mak aku tak berapa nak setuju aku nak jadi ahli PERHILITAN, sebab dia tak yakin aku sanggup masuk hutan and berjumpa dengan musuh ketat aku,- kumbang, lipas, ulat bulu, lintah and yang sewaktu dengannya. Eih sebut nama natang tuh pun aku dah geli yeiks. Aku siryes weh nak jadi ahli PERHILITAN. Tapi dah mak macam dah bagi hint-hint dia nak aku sambung bidang agama, aku diamlah.


Then aku give up nak plan. Aku doa je mintak Allah bagi yang terbaik. Sebab aku takut salah buat pilihan.



A few weeks after result SPM keluar, I got temuduga untuk sambung belajar in Islamic Studies. Demi mak aku, aku pergilah interview. Ada jugak aku ter'doa' supaya aku kena reject interview kali nih. Tapi bila fikir balik my mak hopes, cepat-cepat aku cancel 'doa' dalam hati aku tuh. Aku tak nak jadi anak derhaka beb, tak berkat hidup dunia akhirat.



Then aku lulus interview tuh. Terkejut jugak aku sebab masa interview tuh, aku dengan kawan aku partner, so kitorang hentam je jawab soalan yang interviewer tuh bagi kahkahkah. So I think that is the answer for my du'a.



A few days sebelum pergi mendaftar, datang pulak tawaran for UPSI, Diploma In English.


Masa tuh aku macam nak menjerit sampai pecah tekak, kau tau. Aku stress gila, rasa nak hempas kepala pergi dinding pun ada. Tawaran tuh datang lambat guys, kalau tak ofc aku dah pilih course tuh !


Seeing my jerk face, my mak pun tegur sikap aku yang amatlah tak baik tuh. And so, mak bagi aku freedom in choosing what I want to be,- and I decided to be what my mak wish I would be.


Aku tau kita tak boleh nak ber'kalau'. Maybe ada hikmah kenapa I was choosen being a student in Islamic Studies.


Lepas ketuk kepala dua tiga kali, then I've come to my senses. Dah dapat terima hakikat yang aku nih pelajar agama. Being a Islamic Studies student was not a bad thing btw. Its a very good thing yang aku sepatutnya kena bersyukur.


Apapun kita doalah yang terbaik for all of us, okay ? Well guys, perhaps we hate a thing and it is good for us, and love a thing that is bad for us right ? Kita sabar je dulu.
I know its a thing that,- "senang je kau suruh aku sabar and terima hakikat, kau bukannya tau pun apa aku rasa". Dear, pasal aku fahamlah aku bercakap. I've been through it for almost more than 100x times.


Allah is the best planner guys. Have a faith je sayang. Insha Allah lah kita dapat yang terbaik.

So tuh je aku nak bebel kali nih. Aku penat.



Goodnite earthlings sekalian. Assalammualaikum.




You May Also Like

6 Nerds

  1. hehe. sama la, sy selalu gila tukr cita2. nak jadi doktor la, dermatologist la, owner restauraant la. blablabla. semua nak jadi , hehe. good luck untuk studies

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kecik dulu pun sy minat nak jadi doktor, tpi sy takut darah so cita2 tuh kekal 2-3 hari ja pastuh tukar balik jd arkitek hihihi. Ok makaseh , awk pun good luck ok hihi :D

      Delete
  2. hakikatnya, semua berbalik kepada niat :)
    untuk apa kita buat pilihan ni
    untuk siapa kita tuntut ilmu
    apa yang kita boleh buat dengan ilmu yang kita belajar ni.


    apa2 pun niat tu penting.
    bila tiba2 malas study, recheck niat
    untuk siapa, untuk apa :)

    sentiasa niat untuk dapatkan keredhaan Allah

    good luck sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi makaseh ye sis. Insya Allah saya akan selalu tajdid balik niat. Well niat nih kan kdg2 pandai nak main tarik tali jugak hahaha. Goodluck untk sis jugak :)

      Delete
  3. In the end, Allah knows the best right? I am just like you lol. My mum and dad kinda forced me to go to the interview for the course i am taking now. At first, I rebel a lot but changed my mind after a lot of thinking.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah betul la tuh hihihi. Saya pun pernah jugak once tried to rebel, but I really can't stand my hunger for too long so I give up la nak rebel hihi. Apapun mmg Allah is the best planner after all :)

      Delete

Thanks for reading. Do leave a comment 💕